Ach Gott, vom Himmel sieh darein (BWV 2)

Op deze pagina vind je de weg naar alle relevante informatie over deze koraalcantate van Bach.

Gegevens

Choralkantate:
Ach Gott, vom Himmel sieh darein (BWV 2)
2. Sonntag nach Trinitatis.
18. Juni 1724, Leipzig (Erstaufführung)

Textdichter Choral:
Martin Luther (1483–1546).
Quelle: Martin Luther, Ach Gott vom Himmel sieh darein, in: Etliche christliche Lieder Lobgesänge und Psalmen, Augsburg : M. Ramminger 1524, S. 17-18.

Textdichter Kantate:
Martin Luther (1524, nach Psalm 12), Str. 1 u. 6 wörtlich beibehalten, Strophe 2-5 (Satz 2-5) umgedichtet (Verfasser unbekannt).

Hymnologisch Dossier

Dit Hymnologisch Dossier (PDF) bevat de tekst van het lied, met daarbij de uitleg van Johann Martin Schamelius, uit Evangelischer Lieder-Commentarius I, 1724, S. 377. De tekst van elk deel van Bachs koraalcantate staat telkens direct naast de betreffende strofe van het lied.

Luistervoorbeelden

Slotkoraal

Hele cantate

Externe links

Nieuwsbrief

In het jubileumseizoen 2024/2025 ondersteunen we je graag met plannen, informatie en tips. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

Komende evenementen

Recente berichten

Wat is een koraalcantate?

Voordat we je meenemen in de jaargang koraalcantates geven we graag een antwoord op een belangrijke startvraag: wat is een koraalcantate eigenlijk? Het korte antwoord: een koraalcantate is een cantate

Meer lezen »

Bijzondere muzikale lezing

Op maandagavond 8 april verzorgt Lydia Vroegindeweij een bijzondere lezing over de koraalcantates van Bach in het Luther Museum in Amsterdam. Bij dit begin van de Bach-week in het museum

Meer lezen »