Met twee hoofdpersonen en hun werk van respectievelijk 500 en 300 jaar geleden is er geen gebrek aan informatie. Natuurlijk is er veel verschil in thema’s, invalshoek en diepgang. Bovendien komen de auteurs uit verschillende tijden (de eerste biografie over Bach is al in 1802 geschreven door Johann Nikolaus Forkel) en verschillende landen (in de voormalige DDR werd de theologische omgeving van Bach anders gewaardeerd).
Het onderzoek naar allerlei facetten van Bachs leven en werk gaat nog steeds door en er daarom verschijnen er telkens nieuwe publicaties. Weten we dan nog niet alles over Bach? Nee, we weten nog heel veel niet over hem en over de ideeën die hij in zijn composities verwerkte. Maar zijn muziek is zo veelzijdig en inspirerend, dat er steeds weer mensen nieuwsgierig zijn en op vervolgonderzoek uitgaan. Die onderzoekers proberen raadsels op te lossen en de mooie muzikale vondsten in Bachs muziek inzichtelijk te maken.
En dat leidt tot boekenplanken vol literatuur over Bach, van luchtig informatief tot uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd. Ben je nieuwsgierig naar wat wij zelf zoal gelezen hebben? We maakten een literatuurlijst voor je met een inventarisatie van onze eigen boekenplanken met Bach-boeken (die over Luther en zijn liederen volgt).
O ja, en ter geruststelling: het is erg leuk om dit allemaal te weten, maar je kunt gelukkig ook prima van Bachs muziek genieten als je dit allemaal niet weet.