Nieuw: Compositiewedstrijd

In januari 2024 volgt meer informatie over de L500B300 Compositiewedstrijd! Het was in 1724 een belangrijk doel om door de koraalcantates de troostende waarde van de oude liederen te behouden. Verouderde taal en veranderde theologische opvattingen vormden bedreigingen voor het erfgoed uit de tijd van Luther. Bachs muziek en de beter te begrijpen teksten van de koraalcantates maakten dat mensen weer snapten waar elk lied over ging. En is dat ook nu niet precies zo van toepassing? Begrijp je nog wel wat je zingt? Daarom dagen we tekstdichters en componisten uit om nu alvast hun gedachten te laten gaan over de mogelijkheden om de oude liederen uit de koraalcantates weer bij de tijd te brengen. Spelregels voor deelname, jury-samenstelling en dergelijke volgen begin volgend jaar. Wordt vervolgd dus. Op zoek naar inspiratie? Die hebben we voor je.

Een voorbeeld ter inspiratie: Als Troost! - Aus tiefer Not

In 1524 daagde Luther zijn collega’s uit om berijmde psalmteksten in het Duits te schrijven, zodat mensen ze konden zingen om zich het geloof eigen te maken. Hij voegde een voorbeeld bij zijn uitnodigingsbrief, namelijk het lied Aus tiefer Not schrei ich zu dir. Het was de berijming van Psalm 130 en daarmee zijn eerste kerklied.
En met een knipoog naar die historische lijn laten we de geschiedenis zich herhalen.

Met veel plezier presenteren we je een nieuwe compositie die deze zomer is geschreven ter gelegenheid van onze muzikale studiedag VIERkamp. Met de compositie Als Troost! – Aus tiefer Not geven we ook graag een indruk van wat we bedoelen met de compositiewedstrijd: een hedendaagse ontmoeting met Luther en Bach. De tekstinhoud is bij onze tijd gebracht, en voorzien van een muzikaal idioom voor 21e-eeuwse oren. Met natuurlijk een paar fijne citaten uit Bachs muziek erin verwerkt. Lydia Vroegindeweij schreef de tekst en Johan van der Linden componeerde de muziek. Elske te Lindert zorgde voor een uitvoering van het stuk met het Catharina Collegium in Doetinchem.
Lees meer en beluister deze compositie.

Nieuwsbrief

In de aanloop naar het jubileumseizoen 2024/2025 ondersteunen we je graag met plannen, informatie en tips. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

Komende evenementen

Recente berichten

Nieuw: Compositiewedstrijd

In januari 2024 volgt meer informatie over de L500B300 Compositiewedstrijd! Het was in 1724 een belangrijk doel om door de koraalcantates de troostende waarde van de oude liederen te behouden.

Meer lezen »