Wie onderzoek doet kan boeiende dingen vinden. En wie mooie vondsten doet wil die graag delen. Lydia Vroegindeweij is een bevlogen onderzoeker en verteller die het publiek graag laat delen in haar ‘Entdeckersfreude’, het plezier van spannende vondsten uit het onderzoek. Zij neemt je mee op reis langs de historische context van de koraalcantates. Je beleeft iets mee van de discussies over gezangboeken uit de tijd van Bach, en je hoort en ziet wat er speelde in de omgang met het kerklied aan het begin van de 18e eeuw. Een grappige bijkomstigheid is dat diverse meningsverschillen uit de tijd van Bach opvallende gelijkenissen vertonen met de hedendaagse discussies over muziek in de kerkdiensten.

Op grond van haar wetenschappelijk onderzoek in de theologie en de musicologie geeft zij op toegankelijke manier tekst en uitleg bij de koraalcantates van Bach. Met behulp van nog niet eerder bestudeerde bronnen uit het begin van de 18e eeuw wordt duidelijk welke theologische opvattingen Bach in zijn cantates heeft verwerkt.

Mogelijke invalshoeken voor presentaties

De lezingen en presentaties worden altijd op maat samengesteld naar het beoogde publiek, de hoeveelheid tijd en de gewenste onderwerpen. Een lezing kan op zich staan, maar ook als inleiding op een aansluitend uit te voeren koraalcantate. Een paar voorbeelden van reeds verzorgde presentaties:

  • Lezing/presentatie over de context waarin de koraalcantates zijn ontstaan. Aangevuld met luistervoorbeelden.
  • Inleiding voorafgaand aan een uit te voeren koraalcantate.
  • Inleiding koraalcantate, gecombineerd met muziekvoorbeelden (fragmenten) door de musici.
  • Workshop close-reading cantateteksten en hymnologische bronnen. Aangevuld met luistervoorbeelden.

 

Meer weten of mogelijkheden bespreken? Neem contact op met Lydia Vroegindeweij.