Als Troost! – Aus tiefer Not is een compositie voor koor (SAB), orgel en saxofoon. Het stuk is speciaal geschreven voor de eerste editie van de muzikale studiedag VIERkamp in juli 2023.

Het uitgangspunt was om de inhoud van het eerste kerklied van Martin Luther, Aus tiefer Not schrei ich zu dir uit 1524 om te werken naar een hedendaagse compositie. De troostende inhoud van zijn lied, gebaseerd op Psalm 130, was ook in de tijd van Johann Sebastian Bach geliefd en inspireerde hem tot zijn orgelbewerkingen van de melodie en de gelijknamige koraalcantate Aus tiefer Not schrei ich zu dir (BWV 38) uit 1724. 

Om de troostende inhoud van het lied ook in onze tijd te kunnen blijven delen, zijn er nieuwe woorden aan gegeven en een nieuw klankidioom met inzet van de saxofoon. De nieuwe tekst is geschreven door Lydia Vroegindeweij en bevat in hedendaagse taal de inhoud van Luthers lied en zijn theologische visie dat geloof min of meer een synoniem voor troost is. Johan van der Linden componeerde de muziek op deze nieuwe tekst en gebruikte daarin ook herkenbare citaten uit de bewerkingen die Bach maakte van de melodie. Het stuk kan eventueel ook worden uitgevoerd  zonder saxofoonpartij.

Beluister een opname

Ter gelegenheid van een viering rond Allerzielen is het stuk op 4 november 2023 uitgevoerd door het Catharina Collegium onder leiding van Elske te Lindert in de Catharinakerk in Doetinchem. Saxofoon: Johan van der Linden. Orgel: Wybe Kooimans.

Tekst

De Nederlandse tekst komt langzaam tevoorschijn uit de Duitse beginregel. Deze regel vormt tevens een acrostichon op de beginletters van de Nederlandse tekstregels.

Als troost voor mij onvindbaar lijkt
Uitweg uit verdriet verdween
Stel dat ik
Ten onder ga
Is er iemand die mij redt?
Een toekomst voor mijn ziel, dat is geen
Fantasie maar perspectief
Een steun bij zware tegenslag, dat is
Rond mijn schouder Jouw arm
Nooit is diepste diep te diep
Onder mijn voeten vind ik vaste grond
Troost is geloof is troost is geloof is troost geworden.
 
Lydia Vroegindeweij

Partituur bestellen

De partituur van deze compositie is verkrijgbaar via de webwinkel van Stichting Kerkmuziek Netwerk.

Laatste nieuws: er is nu ook een Engelstalige versie beschikbaar.