Agenda met bij ons bekende uitvoeringen van Bachs koraalcantates en andere evenementen.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bach Binnenstebuiten – Inês d’Avena, fluit

23 maart / 16:00 - 18:30

€12,50

Tussen hemel en aarde?

In de jaren 1708 – 1717 waren Weimar en de historische kapel van het kasteel van Weimar, ofwel de Himmelsburg, de belangrijkste werkterreinen van Bach. Helaas werd de Himmelsburg in 1774 door brand verwoest, zodat we deze onconventionele kerkruimte met zijn hoge orgelgalerij niet meer kunnen bewonderen.

De cantate ‘Himmelskönig, sei willkommen’ (BWV 182) werd op 25 maart 1714 voor het eerst uitgevoerd. Het was de eerste cantate die Bach schreef nadat hij zijn benoeming had ontvangen als concertmeester aan het hof van Weimar, met de verplichting om maandelijks een nieuwe cantate te schrijven.
Inês gaat onder ander in op de vraag hoe de fysieke eigenschappen van de Himmelsburg invloed hebben gehad op de ‘Himmelskönig’. Want het instrumentale ensemble heeft, omdat het moet passen op het bescheiden koorbalkon van de Himmelsburg, slechts kamermuzikale proporties: naast een solistisch bezette blokfluit en viool treffen we er alleen nog de ‘ouderwetse’ gesplitste altviolen aan.

Inês d’Avena

De in 1983 in Rio de Janeiro geboren blokfluitiste Inês d’Avena is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de uitvoering van Napolitaanse barokmuziek. Ze werkt gepassioneerd aan de revival van vergeten Italiaanse barokblokfluiten, geeft opdrachten voor kopieën en brengt de instrumenten in première tijdens concerten en opnames.

Inês treedt regelmatig op als soliste en in kamer- en orkestbezettingen in heel Europa, Azië, Peru en haar geboorteland Brazilië, met ensembles als het Amsterdam Baroque Orchestra en Concerto Köln.

Inês behaalde een PhD in Muziek aan de Universiteit Leiden en bachelor-, master- en docentendiploma’s aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2012 is Inês als docent en onderzoeksbegeleider voor het Masterprogramma verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

 

Gegevens

Datum:
23 maart
Tijd:
16:00 - 18:30
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
https://bachensembles.nl/tc-events/tussen-hemel-en-aarde-ines-davena/

Organisator

Stichting Cantatediensten Kloosterkerk
Telefoon
070-7118979
E-mail
info@bachensembles.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kloosterkerk, Den Haag
Lange Voorhout 2
Den Haag, 2514 ED Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organiseer je ook een uitvoering van een koraalcantate, of een ander toepasselijk evenement? En wil je opgenomen worden in deze agenda? Stuur ons een bericht met de gegevens.