Met meer dan 150 hymnologische publicaties uit het begin van de 18e eeuw is het bijna onmogelijk om zelf alle bronnen te bestuderen over elk lied waarover Bach een koraalcantate componeerde. Toch kan een poging daartoe een inspirerende uitdaging bieden voor wie een of meer van deze cantates beter wil doorgronden.

Daarom deelt Lydia Vroegindeweij hier haar werkdocumenten voor iedereen die zich verder wil verdiepen in deze materie. Zij staat open voor samenwerking met iedereen die deze studie op wil pakken. Neem contact op als je mee wilt doen of meer wilt weten.

Over de samenstelling van deze documenten

Dit materiaal is samengesteld door Lydia Vroegindeweij als hulpmiddel bij haar onderzoek naar de koraalcantates van Johann Sebastian Bach. De publicaties van de 18e eeuwse hymnologen bieden goede inzichten voor de bestudering van tekst en muziek van deze cantates over kerkliederen. Dat geldt in het bijzonder voor de tweedelige Evangelischer Lieder-Commentarius van Johann Martin Schamel[ius] uit 1724/1725. Omdat de originele uitgave niet voor iedereen goed toegankelijk is, zijn deze werkdocumenten per cantate samengesteld. Daarbij gelden de volgende aandachtspunten:

  • Soms vermeldt Schamelius een andere tekstdichter bij een lied, dan later onderzoek heeft opgeleverd. In het kader bovenaan staat de meest recente informatie genoemd.
  • De teksten van de koraalcantates zijn overgenomen van Bach-Digital.de.
  • De indeling in de tabel wijkt iets af van Schamelius, die de voetnoten met letter onder de laatste strofe van het lied plaatste. Voor een beter gebruik staan deze nu direct bij de betreffende strofe.
  • De teksten van de cantatedelen zijn zoveel mogelijk bij de betreffende strofe geplaatst.
  • Niet alle typografische elementen uit de oorspronkelijke uitgave zijn nagebootst in dit document. Raadpleeg daarvoor altijd ook de digitale editie.

Beschikbare hymnologische dossiers

Hieronder zijn alle documenten (PDF’s) geplaatst per koraalcantate, in alfabetische volgorde.