Johann Christoph Olearius

Johann Christoph Olearius (1668-1747) ontwikkelde zich tot de eerste hymnoloog en maakte aan het begin van de 18e eeuw studie van het liederenerfgoed, onder andere door een liederenbibliotheek aan te leggen. Het doel was, evenals dat van Enoch Zobel, om bronnenonderzoek te kunnen doen. Op die manier hoopte hij de juiste teksten en de juiste leer van Luther te kunnen behouden.

Hij was in die jaren predikant in Arnstadt, waar Bach in diezelfde jaren (1702-1707) organist was. In 1705 verscheen onder zijn redactie het Neu-verbessertes Arnstädtisches Gesangbuch en in 1707 publiceerde hij zijn vierdelige Evangelischer Lieder=Schatz.

Nieuwsbrief

In het jubileumseizoen 2024/2025 ondersteunen we je graag met plannen, informatie en tips. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

Komende evenementen

Recente berichten

Wat is een koraalcantate?

Voordat we je meenemen in de jaargang koraalcantates geven we graag een antwoord op een belangrijke startvraag: wat is een koraalcantate eigenlijk? Het korte antwoord: een koraalcantate is een cantate

Meer lezen »

Bijzondere muzikale lezing

Op maandagavond 8 april verzorgt Lydia Vroegindeweij een bijzondere lezing over de koraalcantates van Bach in het Luther Museum in Amsterdam. Bij dit begin van de Bach-week in het museum

Meer lezen »